St. Christopher’s Special School, Longford

Work has commenced on the extension and renovation of St Christopher’s Special School, Longford. The scheme involves the part demolition of a section of the existing school to accommodate a new entrance and offices; upgrade of existing buildings; new single storey extensions totalling 1,960m²; two temporary accommodation buildings totalling 555m² and all associated site works and connections to existing services on an existing school site.

The project professional team are McCarthy O’Hora Architects, Civil & Structural Engineer, Hayes Higgins Partnership, Building Services Engineer, Delap & Waller.

Key features:

  • New main entrance and offices
  • Primary and post-primary classrooms
  • Quiet rooms, teaching & therapy rooms
  • laundry room, dining room & kitchenette
  • Conference/library
  • Nurses room and recovery room
  • Secretarial & principals offices
  • Visitors room, staff room and washrooms
  • Two internal courtyards
  • X-Y whole room hoist systems
  • Sluice/laundry room, accessible washroom facilities
  • 2 new classrooms with self-contained quiet rooms
  • A dining room & kitchenette
  • Multi-sensory rooms and gross motor activities area
  • A classroom/soft-play-area, storage rooms and stage/toy store
  • Boiler room and gym store room

 

  

Woodvale St. Christopher’s Special School, Longford Woodvale Construction Vimeo

Key Project Information
Architect McCarthy O'Hora Architects
Value €5.6m
Duration 14 months
Extra Information
Location Longford
Sectors Education